Zakaj je vaša dieta neučinkovita?

Nov 9th, 2010 | Avtor | Kategorija: Diete

učinkovita dietaZgubljanje telesne mase je proces, ki se ne zgodi kar čez noč, zatorej ne bodite nestrpni. Naslednji nasveti naj vam bodo v orientacijo in pomoč pri boju s kilogrami. Včasih se zgodi, da ne glede na trud kilogramov ne morete izgubiti. Poiskali smo osem najpogostejših napak in nasvete, kako jih odpraviti, da bo izgubljanje kilogramov lažje. Poglejmo katere so najpogostejše shujševalne napake in zablode.

Prehranjevanje ni hitrostno tekmovanje – ljudje pogosto jemo prehitro, želodec pa nam da znak za sitost šele po 15 minutah. Če hrano kar požirate, ne da bi jo temeljito prežvečili, tudi pojeste več. Za obrok si vzemite dovolj časa, vsak grižljaj pa dobro prežvečite, tako boste tudi prej občutili sitost.

Izpuščanje obrokov pomeni, da jemo manjkrat in takrat pojemo več – tako v telo dejansko vnesemo več kalorij, kot če jemo večkrat po malo, s čimer metabolizem čez cel dan zaposlimo s porabljanjem kalorij. Ne stradajte! V tem primeru bo namreč metabolizem tisto malo hrane, ki jo boste pojedli, prebavil bolj učinkovito in uskladiščil energijo (seveda na najmanj zaželena mesta).

Mnogi dan začnejo brez zajtrka, le s skodelico kave. A zajtrk je zdrava navada in obvezen začetek delovnega dneva – dal vam bo potrebno energijo in prijeten občutek sitosti vse do kosila.

Ne nasedajte dietam, ki od vas zahtevajo, da se popolnoma odrečete ogljikovim hidratom. Ogljikovi hidrati v telesu delujejo kot nekakšna spužva in nase vežejo vodo – če iz prehrane popolnoma izločite ogljikove hidrate, boste izgubljali le vodo in ne dejanske odvečne mase. Ogljikove hidrate iz jedilnika odstranite le delno – naredite si sendvič z eno polovico kruha, zmanjšajte porcijo testenin na račun zelenjave.

Ali se zavedate, da z raznimi pijačami v telo vnesete celo kopico nepotrebnih kalorij? Sladkan čaj vsebuje 160 kalorij, kozarec gazirane pijače okoli 100, milkshake pa več kot 500! Če boste pili vodo in naravne sokove, čaj brez sladkorja in kavo z mlekom, ne s smetano, boste napravili učinkovit korak k zmanjšanju vnosa kalorij v telo.

Pogosto se nam zgodi, da jemo porcije, kakršnih smo navajeni iz restavracij. Te pa so prevelike – doma uporabljajte manjše krožnike, saj bo tako izgledalo, da imate na krožniku več hrane, vsi pa vemo, da jemo tudi z očmi.

Umetni prelivi za solato so zaloga skritih kalorij, pa tudi nezdravih konzervansov. Namesto, da za solate uporabljate že pripravljene prelive, jih raje doma naredite sami – preprosta, a okusna je različica, ki vsebuje ekstra deviško oljčno olje, baziliko in limonin sok. Baziliko lahko nadomestite z rožmarinom, česnom, čilijem.

Vsi vemo, da se pred televizijo zvečer zelo priležejo prigrizki iz vrečke, a se pogosto ne zavedamo, koliko čipsa ali smokijev dejansko pojemo. Seveda dokler ne ugotovimo, da smo izpraznili že celo vrečko. Odvadite se te nezdrave razvade, željo po grizljanju pa potešite s suhim ali svežim sadjem.

Vir: Top Shop

Tags:

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.