Seboroični dermatitis – težave in zdravljenje

Oct 15th, 2023 | Avtor | Kategorija: Zdravje

Razširjenost seboroičnega dermatitisa se razlikuje glede na starost, spol in etnično pripadnost. Pogostejši je pri moških kot pri ženskah in tudi pogostejši pri odraslih kot pri otrocih. Pogosteje se pojavlja v hladnem in suhem vremenu, v toplejšem podnebju pa je pogosto manj izrazit. V Združenih državah Amerike naj bi seboroični dermatitis prizadel približno 5 % prebivalstva. Pogostejši je tudi pri ljudeh z nekaterimi bolezenskimi stanji, kot so Parkinsonova bolezen, depresija in HIV/AIDS.

Vzroki za nastanek – Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis naj bi bil posledica kombinacije različnih dejavnikov, med drugim:

  • Prekomerno proizvajanje kožnega olja (sebuma): Seboroični dermatitis je pogostejši na predelih kože, ki proizvajajo več olja. Prekomerna proizvodnja sebuma lahko ustvari okolje, ki spodbuja rast nekaterih vrst glivic, te pa lahko povzročijo vnetje in razvoj seboroičnega dermatitisa.
  • Glivične okužbe: Kvasovke Malassezia, ki so prisotne na koži večine odraslih, so povezane s seboroičnim dermatitisom. Menijo, da lahko prekomerna razrast te kvasovke povzroči draženje in vnetje kože.
  • Genetski dejavniki: Zdi se, da je seboroični dermatitis genetsko pogojen. Zdi se, da se bolezen pojavlja v družinah, zaradi določenih genov pa so nekateri posamezniki bolj dovzetni za razvoj bolezni.
  • Dejavniki imunskega sistema: Osebe z oslabljenim imunskim sistemom, kot so osebe s HIV/AIDS, so bolj dovzetne za seboroični dermatitis. Tudi druge bolezni, povezane z imunskim sistemom, kot je Parkinsonova bolezen, so povezane s povečanim tveganjem za razvoj tega stanja.
  • Nevrološka in psihiatrična stanja: Stanja, kot so Parkinsonova bolezen, depresija in travmatska poškodba možganov, so povezana s povečanim tveganjem za pojav seboroičnega dermatitisa.
  • Okoljski dejavniki: Hladno in suho vreme lahko poslabša seboroični dermatitis, medtem ko lahko toplejše in bolj vlažne razmere pomagajo ublažiti simptome.
  • Stres in utrujenost: Čustveni stres in utrujenost lahko prav tako sprožita ali poslabšata simptome seboroičnega dermatitisa.
  • Nekatera zdravila: Nekatera zdravila, kot so litij, interferon in psoralen, lahko sprožijo seboroični dermatitis ali ga poslabšajo.

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa

Obstaja kar precej zdravil za zdravljenje seboroičnega dermatitisa. Pomembnopa je pri tem opozoriti, da ti načini zdravljenja lahko pomagajo pri obvladovanju simptomov seboroičnega dermatitisa, ne morejo pa ga pozdraviti. V mnogih primerih je seboroični dermatitis kronično stanje, ki lahko zahteva stalno zdravljenje. Vedno se posvetujte z zdravstvenim delavcem ali dermatologom, da določite najboljši načrt zdravljenja za vaš poseben primer.

Tags: ,

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.