Slovar pojmov

 • Aminokisline
  so osnovni gradniki beljakovin. Za naše normalno življenje mora hrana, ki jo zaužijemo, normalno vsebovati osem esencialnih aminokislin, te so: fenilalanin, izolevcin, levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin. Pri novorojenčkih in otrocih pa sta pomembni še dve; histidin in arginin. Te aminokisline moramo v telo obvezno vnašati s prehrano, sicer povzročimo nepravilno delovanje organizma.
 • Beljakovina
  je kompleksna organska molekula, sestavljena iz najmanj 50 verižno povezanih aminokislin. Razlikujemo enostavne beljakovine (proteíni) in sestavljene beljakovine s prostetično skupino (proteídi). Ime proteini se pogosto uporablja tudi za beljakovine na splošno.
 • Ogljikovi hidrati
  so nujni za ustvarjanje glikogena v mišicah ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem. Zaloge glikogena v mišicah in jetrih znašajo povprečno skupaj približno 400 gr (gramov). Pomanjkanje ogljikovih hidratov lahko vodi celo v podhranjenost, čeprav človek zaužije dovolj beljakovin, ker le-te telo veliko počasneje in težje spreminja v ogljikove hidrate. Možgani potrebujejo do 2/3 glukoze iz krvi. Z zaužitjem ogljikovih hidratov se ti kopičijo v mišicah in jetrih, presežek pa se s pomočjo insulina kopiči kot maščoba v telesu. Energetska vrednost ogljikovih hidratov je 4 kcal (kilokalorij) ali 17 kJ (kilojoulov) na g (gram).
 • Metabolizem
  ali presnova zajema kemične in fizikalne procese, pri katerih nastajajo ter se razgrajujejo snovi v organizmu. V presnovo so prav tako vključeni procesi, v katerih pridobiva organizem potrebno energijo.
 • Probiotik
  je prehrambeni pripravek ali zdravilo, ki vsebuje takšne žive mikroorganizme, ki imajo blagodejen učinek na gostitelja (človeka).
 • Saharoza
  je vrsta ogljikovih hidratov, znana tudi pod imenom namizni sladkor, beli sladkor, pogovorno tudi sladkor.
 • Vitamin
  je skupno ime za skupino biološko aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore danemu živemu organizmu pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja.

Vir: Wikipedia