Kako se znebiti celulita?

Aug 24th, 2010 | Avtor | Kategorija: Celulit, Hujšanje

debelostVsi poznamo celulit. Suhe, močnejše, mlade in starejše ženske – in tudi majhen odstotek moških. Celulit je tista nadležna maščoba, podobna pomarančni koži, ki jo najdemo večinoma na bokih, bedrih in zadnjici, pojavi pa se lahko kadarkoli od pubertete do starosti, s čimer smo nekateri od nas zelo dobro seznanjeni.

Ker je celulit sestavljen iz maščobe, je večina žensk prepričana, da se morajo znebiti maščobe v telesu, da bi izginil tudi celulit. Presenetljivo je, da se lahko zgodi, da vam hujšanje ne bo pomagalo odstraniti celulita.

Teorije o nastanku celulita
Strokovnjaki se strinjajo glede nastanka celulita – obstajata dve nasprotujoči si sili, ki povzročata nastanek celulita: oslabljeno vezivno tkivo se useda, presežek maščobe in tekočin v telesu pa leze proti površju kože. Medtem, ko se strokovnjaki strinjajo glede nastanka celulita, pa se ne strinjajo glede izvora tega problema.

Prva teorija – neuravnovešenost estrogena v telesu, pravi, da je pravi razlog celulita neuravnovešenost estrogena v telesu. Estrogen je hormon, ki je odgovoren za zmehčanje vlaknastega tkiva maternice neposredno pred rojstvom, prav tako pa ima enak učinek na vezivno tkivo, ki povezuje kožo z mišicami. To tkivo oblikuje predelke, ki shranjujejo maščobe direktno pod kožo. Oslabljeno vezivno tkivo zaradi prevelikega izločanja estrogena povzroči, da koža oslabi in maščoba pride prav pod površje kože, to pa se vidi kot celulit. Običajno je povsem normalno, da imajo ženske prevelike količine estrogena, toda če takšen pojav spremlja še slaba cirkulacija, se pojava celulita še poveča.

Druga teorija – slaba cirkulacija limfnega sistema pravi, da je slaba cirkulacija limfnega sistema vzrok nastanka celulita. Limfni sistem je odgovoren za prenos strupov najdenih v telesu proti jetrom in ledvicam, kjer jih ta organa predelata in izločita. Če je ta pot upočasnjena ali ustavljena, se odvečni strupi nalagajo v masnem tkivu pod kožo. Povečevanje teh strupov se kaže v večji gostoti tekočin v masnem tkivu, te goste tekočine pa onemogočajo ponovno absorbiranje maščob v krvni obtok, kjer bi se porabile kot energija.

Zdravljenje celulita
Zdravljenje celulita je področje mnogih samooklicanih strokovnjakov. Zdravilišča in kozmetična industrija obljubljajo čudotvorne kreme in masaže v boju s celulitom. Toda, ta “bolezen” se lahko učinkovito pozdravi samo s hormonsko terapijo in pravilno prehrano ter redno vadbo.
Pasti hormonske terapije
Bodite pozorni pri hormonski terapiji, ker je zelo zahrbtna in lahko povzroči številne stranske in nezaželene učinke. Ker lahko z dodajanjem hormona za zdravljenje enega simptoma, porušimo ravnovesje tega hormona na drugem področju. Če se odločite za hormonsko terapijo, se nedvomno posvetujte s svojim ginekologom.
Redna vadba in zdrava prehrana

Najboljši način zdravljenja slabe cirkulacije je redna vadba in dobre prehranjevalne navade. Največji strup za naše telo je vsekakor hitra hrana (fast food), ki naše ledvice in jetra napolni s strupenimi odpadki. Prekomerni odpadki upočasnijo pretok limfe, ki povzroča, da se odpadni material nabira v telesu, skupaj z maščobo.

Kaj lahko naredimo sami za odpravo celulita?
Brez zdrave hrane in veliko svežega sadja in zelenjave ne gre! Prepričajte se, da dnevno vnesete v telo vse potrebne prehranske gradnike. Če ne zaužijete dovolj sadja in zelenjave, razmislite o dodatkih k prehrani, posebno multivitamin.

Ker vsi vemo, da k zdravemu načinu življenja sodi tudi redna vadba, je tudi ta neobhodna. Redna vadba poveča presnovo, kar pomaga telesu pri kurjenju maščob. Aerobna in anaerobna vadba naj bi bila na vašem dnevnem redu. Aerobna vadba vključuje hojo, tek, plavanje, medtem ko se anaerobna vadba osredotoči na vaje z utežmi ter na vaje, ki zadevajo boke, zadnjico, bedra, pri čemer se masno tkivo spreminja v čisto mišico.

Zmanjševanje maščob v telesu, pospeševanje limfne cirkulacije, vitamini in zdravljenje neuravovešenega estrogena vam bo pomagalo da se boste rešili nezaželjenega celulita.

Vir: Top Shop

Tags: ,

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.