Celulit – nočna mora sodobne ženske

Nov 9th, 2010 | Avtor | Kategorija: Celulit

odprava celulitaVsi poznamo celulit. Suhe, močnejše, mlade in starejše ženske – in tudi majhen odstotek moških. Celulit je tista nadležna maščoba, podobna pomarančni koži, ki jo najdemo večinoma na bokih, bedrih in zadnjici, pojavi pa se lahko kadarkoli od pubertete do starosti, s čimer smo nekateri od nas zelo dobro seznanjeni. Ker je celulit sestavljen iz maščobe, je večina žensk prepričana, da se morajo znebiti maščobe v telesu, da bi izginil tudi celulit. Presenetljivo je, da se lahko zgodi, da vam hujšanje ne bo pomagalo odstraniti celulita.

Strokovnjaki se strinjajo glede nastanka celulita – obstajata dve nasprotujoči si sili, ki povzročata nastanek celulita: oslabljeno vezivno tkivo se useda, presežek maščobe in tekočin v telesu pa leze proti površju kože. Medtem, ko se strokovnjaki strinjajo glede nastanka celulita, pa se ne strinjajo glede izvora tega problema.

Prva teorija: neuravnovešenost estrogena v telesu
Pravi, da je pravi razlog celulita neuravnovešenost estrogena v telesu. Ker je estrogen hormon, ki je odgovoren za zmehčanje vlaknastega tkiva maternice neposredno pred rojstvom, prav tako pa ima enak učinek na vezivno tkivo, ki povezuje kožo z mišicami. To tkivo oblikuje predelke, ki shranjujejo maščobe direktno pod kožo, oslabljeno vezivno tkivo zaradi prevelikega izločanja estrogena povzroči, da koža oslabi in maščoba pride prav pod površje kože, to pa s vidi kot celulit. Navadno je povsem normalno, da imajo ženske prevelike količine estrogena, toda če takšen pojav spremlja še slaba cirkulacija, se pojava celulita še poveča.

Druga teorija: slaba cirkulacija limfnega sistema:
Slaba cirkulacija limfnega sistema je vzrok nastanka celulita druge teorije. Limfni sistem je odgovoren za prenos strupov najdenih v telesu proti jetrom in ledvicam, kjer jih ta organa predelata in izločita. Če je ta pot upočasnjena ali ustavljena, se odvečni strupi nalagajo v masnem tkivu pod kožo. Povečevanje teh strupov se kaže v večji gostoti tekočin v masnem tkivu, te goste tekočine pa onemogočajo ponovno absorbiranje maščob v krvni obtok, kjer bi se porabile kot energija.

Vir: Top Shop

Tags: ,

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.