Kisikova terapija

Dec 26th, 2022 | Avtor | Kategorija: Zdravje

Hiperbarična kisikova terapija (HBOT) je zdravljenje s pomočjo katerega se poveča količina kisika v telesu. Med kisikovo teapijo pacient diha 100 % kisik v komori pod tlakom. To poveča količino kisika, raztopljenega v krvi in tkivih, ter pomaga telesu pri celjenju. Hiperbarična kisikova terapija se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, vključno z dekompresijsko boleznijo, ranami, ki se ne celijo, in okužbami. Uporablja se tudi za izboljšanje sposobnosti telesa za boj proti nekaterim vrstam raka.

Terapija s kisikom in hiperbarična terapija s kisikom sta dve obliki zdravljenja, ki se uporabljata za izboljšanje sposobnosti telesa, da absorbira kisik. Obe zdravljenji se uporabljata za različna zdravstvena stanja in je bilo ugotovljeno, da koristita mnogim bolnikom.

Terapija s kisikom je oblika zdravljenja, pri kateri pacient vdihava koncentracijo kisika, ki je višja od normalne. To lahko storite s preprosto obrazno masko ali skozi nosno kanilo, majhno cevko, ki jo vstavite v nos. Kisik se dovaja pri tlaku, ki je višji od normalnega atmosferskega tlaka, kar omogoča, da kisik lažje difundira v pljuča. Terapija s kisikom se pogosto uporablja za zdravljenje bolezni dihal, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen in pljučnica, ter zdravstvenih stanj, kot sta anemija in rak.

Hiperbarična kisikova terapija (HBO terapija) je naprednejša oblika kisikove terapije. Med terapijo HBO so bolniki nameščeni v posebni komori, ki je pod pritiskom kisika. To pacientu omogoča, da diha v atmosferi, ki ima veliko več kisika od normalnega atmosferskega tlaka. Posledično lahko kisik lažje in hitreje difundira v pljuča in krvni obtok. Kisikova terapija se pogosto uporablja za zdravljenje stanj, kot so zastrupitev z ogljikovim monoksidom, kronične rane in dekompresijska bolezen. Lahko se uporablja tudi za izboljšanje procesa celjenja po določenih operacijah, kot sta plastična kirurgija in rekonstruktivna kirurgija.

Terapija s kisikom in hiperbarična terapija s kisikom sta varni in učinkoviti načini zdravljenja številnih zdravstvenih stanj. Vendar je pomembno, da se pred začetkom katere koli vrste terapije posvetujete z zdravnikom, saj so potrebe vsakega bolnika edinstvene.

Tags: ,

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.