South Beach dieta

Jul 20th, 2009 | Avtor | Kategorija: Diete

south-beach-dietaSouth Beach dieto je razvil kardiolog dr. Arthur Agatston, da bi pri svoji bolnikih izboljšal raven insulina in holesterola. Toda na njegovo presenečenje dieta z malo maščobami in ogljikovimi hidrati ni izboljšala le njihovega zdravja, ampak je pri pacientih povzročila tudi veliko izgubo odvečnih kilogramov. Dieto je dr. Agatston opisal v knjigi Dieta South Beach : Za zdravo srce in vitko telo, ki je od leta 2003 bestseller povsod po svetu.

Kako deluje dieta South Beach?
Glede na to, da temelji dieta na vnosu beljakovin v telo, je posledica ta, da telo ne dobiva ogljikovih hidratov in katerih bi lahko črpal energijo. Zaradi tega je telo primorano črpati energijo iz maščob v telesu.

Dieta predpisuje prvih 14 dni prehranjevanje izključno z beljakovinami (meso, jajca…) in določeno zelenjavo. Prepovedani so ogljikovi hidrati, sadje in mlečni izdelki. V prvi fazi lahko jeste predvsem nemastno meso (piščančje in puranje meso, ribe in morski sadeži). Dovoljena je zelenjava z nizkim GI, nemastni siri, oreščki in jajca.

Po 2 tednih lahko počasi dodajamo ogljikove hidrate (predvsem tiste z nizkim GI kot np. kruh iz polnovrednih žitaric in sadje).

Vendar pozor! Popolna izključitev vnosa ogljikovih hidratov (OH) ni priporočljiva saj jih telo potrebuje. Zaradi tega se veliko ljudi raje odloči za ločevalno dieto, pri kateri vnos OH omejen, vendar pa jih telo še vedno dobi.

Tags: , , ,

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.