Zelena kava – za zdravje in lepoto

Mar 10th, 2011 | Avtor | Kategorija: Hujšanje

Zelena kava oziroma izdelki, ki jo vsebujejo so relativna novost na trgu, zato je večini ljudi ta vrsta kave dokaj nepoznana, sploh pa so neznane številne prednosti zelene kave, natančneje njenega ekstrakta. Le-ta vsebuje vse pozitivne lastnosti prave kave, ki pomaga pri izgubi maščobe, hujšanju in pozitivno vpliva tudi na zdravje. Slednje predvsem zaradi prisotnosti antioksidantov.

Blagodejni vpliv zelene kave na zdravje
Učinek antioksidantov v zeleni kavi naj bi bil po študijah še močnejši kot v zelenem čaju in ekstraktu semen grozdja. Zato je zaslužena predvsem klorogenska kislina (ponekod standardizirana tudi na več kot 50%), ki ima kar dvakratno moč »premagovanja« prostih radikalov v primerjavi s prej naštetima ekstraktoma.

Antioksidanti – kaj je to?
V zadnjih nekaj letih, ko je naša hrana vedno bolj osiromašena hranljivih snovi, so antioksidanti in njihovi pozitivni učinki postali vse pomembnejši. Grobo povedano antioksidanti preprečujejo oksidacijo, ki proizvaja proste radikale v telesu, ti pa lahko poškodujejo celice. S preprečevanjem oksidacije tako upočasnijo staranje, preprečujejo nastanek bolezni, bolje preprečujejo »poškodbe« mišic zaradi vadbe, izboljšujejo imunski sistem in prečiščujejo telo.

Drugi pozitivni učinki
Znani so tudi drugi pozitivni vplivi pitja kave, ki pridejo do izraza še močneje ob pitju zelene kave. Kava potencira delovanje zdravil proti bolečinam, posebej tistih proti migreni. Zelena kava lahko zmanjša možnosti za nastanek diabetesa, saj klorogenska kislina zmanjšuje absorpcijo glukoze v telesu in s tem niža nivo krvnega sladkorja. Prav tako pri rednih pivcih kave obstaja manjša možnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Tags:

Napiši komentar

You must be Prijavljen si kot to post a comment.